Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelcu – „Kulinaria Rędzińskie „-czyli cykl warsztatów kulinarnych i wydanie kalendarza.

Termin realizacji zadania: od 4.09.201 r. do 30.09.2020 r.

Zadanie obejmowało:
1) warsztaty kulinarne
W ramach zadania przeprowadzono 11 warsztatów kulinarnych, w trakcie których uczestnicy przygotowywali potrawy pod czujnym okiem KGW,
poznali historię potrawy, przepis, który ewaluował z biegiem lat. Uczestnicy przyrządzali dawne potrawy, jak i również współczesne wersje dawnych, tradycyjnych potraw. Następnie uczestnicy nakrywali stół, przy którym wspólnie spożywali posiłek z wcześniej przygotowanych dań. W trakcie
warsztatów członkinie KGW opowiadały o historii i tradycji KGW w naszym regionie. Warsztaty zostały podzielone tematycznie i obejmowały przygotowanie następujących potraw:
– „POŻEGNANIE LATA” – potrawy tj.: pieczonki, kiełbasa z ogniska, placki ziemniaczane, kompot owocowy, krem z dyni, ciasto marchewkowe, rolada z polędwicy wołowej, flaczki wołowe
– „DZIEŃ SENIORA” – potrawy tj.: żurek jurajski z grzybami, prażuchy ze słoninką i boczkiem, pstrąg smażony w migdałach, surówka z kiszonej kapusty i warzyw.
– „STÓŁ WIGILIJNY” – potrawy tj.: śledź marynowany z ziemniakami, kapusta z grochem i grzybami, karp po żydowsku, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony z fasolą, kompot z suszonych śliwek, dorsz panierowany, sernik.
– „DZIEŃ BABCI I DZIADKA” – potrawy, tj.: pierniki, krem z pieczarek,
gołąbki z kaszy gryczanej i sosem grzybowym, sernik, rolada serowa, pasztet drobiowy, sznycle z indyka, talarki z ziemniaków,
buraki ćwikła.
– „OSTATKI” – potrawy, tj.: pączki ,faworki ,racuchy drożdżowe róże, sałatka śledziowa ,pieczeń z dzika z kaszą jęczmienna, buraczki ,rolada serowa ,rolada z łososia, koreczki serowe, pasty serowe sernik ,jabłecznik.
– „DZIEŃ KOBIET” – potrawy, tj.: stek cielęcy w sosie grzybowym, karczek
pieczony, kopytka, surówka z kiszonej kapusty, strogonow, pieczone wędliny, ,gyros, udka pieczone z farszem, koreczki serowe, śledź w oleju, galaretki z drobiu ,sałatka brokułowa, makowiec.
– „STÓŁ WIELKANOCNY” – potrawy, tj.: pasztet z dzika, jaja faszerowane z łososiem, staropolski żur z białą kiełbasą, kaczka faszerowana z mięsem, baby wielkanocne, mazurki .
– „MAJÓWKA” – potrawy, tj.: kiełbasa śląska, kaszanka, karczek- potrawy z grilla , surówki warzywne, grochówka, bigos, szarlotka na ciepło z bitą śmietaną i owocami.
– „DZIEŃ DZIECKA” – potrawy, tj.: gofry z bitą śmietaną i owoce leśne, ciastka kruche, desery z bitą śmietaną, owoce sezonowe, koktajle owocowe, frytki, surówki.
– „POWITANIE LATA” – potrawy, tj.: chłodnik kościelecki, pierś grillowana ze
szpinakiem, chleb swojski z żurawiną, deska serów, koreczki serowe, szaszłyki, warzywa zapiekane ,stół owocowy.
– „DOŻYNKI” – potrawy tj: kiełbasa, kaszanka, żeberka, smalec swojski, ogórki kiszone, chleb swojski na zakwasie z nasionami lnu, sałatka z
kaszy jaglanej, bigos myśliwski, zalewajka.


2) wydanie kalendarza
W ramach zadani wydano kalendarz w nakładzie 1000 szt. , w którym zamieszczono tradycyjne przepisy wraz ze zdjęciami potraw.

W zadaniu udział wzięło 40 osób.

Wartość zadania: 19 344,30 zł
Kwota grantu: 18 199,00 zł