Termin realizacji zadania: od 13.09.2019 r. do 30.09.2020 r.
Zadanie obejmowało:
1) Warsztaty kulinarne o tematyce: potrawy regionalne z ziemniaka tj.: placki, babka ziemniaczana, kluski kładzione, prażuchy, pyzy, kopytka, kartacze, pierogi z ziemniakami itp. Uczestnicy w trakcie 8 warsztatów poznali tradycyjne potrawy z ziemniaka, które dawniej stanowiły
podstawę wyżywienia, obiadów. Potrawy te w trakcie warsztatów uczestnicy własnoręcznie przygotowywali.
2) Warsztaty malowania na szkle z zastosowaniem wzorów regionalnych.
W trakcie 5 warsztatów uczestnicy wykonali regionalne ozdoby na szkle przy wykorzystaniu różnych form szkła i techniki malarskich.
3) Warsztaty papierniczo- bibułkarskie ozdób regionalnych.
W trakcie 5 warsztatów uczestnicy wykonali ozdoby z papieru, szczególnie z bibuły, które mogą być bardzo efektowne. Warunkiem jest jednak ich staranne wykonanie, według określonych zasad. Uczestnicy
W ramach zadania wydano w nakładzie 100 szt. broszurę promującą lokalne tradycje, potrawy z wykorzystaniem ziemniaków, wzory ozdób regionalnych oraz zawarto w niej fotografie z warsztatów.
W zadaniu udział wzięły 52 osoby.
Wartość zadania: 12 233,40 zł
Kwota grantu: 10 694,00 zł