Termin realizacji zadania: od 10 kwietnia do 30.08.2018 r.
Zadanie obejmowało:
Wystawienie do degustacji potraw w czasie imprezy otwartej dla wszystkich mieszkańców obszaru LGD – Koła Gospodyń Wiejskich z Garnka, Rzerzęczyc, Skrzydlowa i Sekcja Rękodzielnicza Stowarzyszenia wykonały potrawy i dania regionalne, przy użyciu zebranych i opracowanych przepisów. Na imprezie zaprezentowano cztery stoły z potrawami regionalnymi.
Warsztaty kulinarne dla dorosłych, dzieci i młodzieży:
– smaki Europy – kuchnia francuska – Pałac w Nieznanicach
– smaki Polski – kuchnia polska – Restauracja Nova Stodoła
– smaki regionalne – gospodarstwo agroturystyczne z terenu gm. Kłomnice – Leśna Kraina
Uczestnicy w trakcie warsztatów wykorzystywali dawne receptur, charakterystyczne dla naszego regionu. Ponadto, projekt przyczynił się do rozwoju i promocji tradycyjnych produktów regionalnych, podniesienia świadomości tradycji kulinarnej w kształtowaniu postaw społeczności rozwijanie pasji kulinarnych. Uczestnicy poznali nowe smaki i techniki
przygotowywania potraw. Wykonywane w trakcie warsztatów potrawy – ich przepisy zostały umieszczone w wydanej książce kucharskiej.
Wydanie książki kucharskiej pod tytułem „Kłomnickie Smaki”
Książka zawiera wyszukane i posegregowane przepisy i opisy wykonania potraw regionalnych oraz elementy opisu ziemi kłomnickiej. W książce zamieszczone dostały również fotografie z zajęć kulinarnych oraz zdjęcia wykonanych potraw. Książkę wydano w nakładzie 1000 sztuk.
Łącznie w zadaniu udział wzięło 66 osób z terenu gminy Kłomnice
Wartość zadania: 17852,51 zł
Kwota grantu: 16000,00 zł